Quantcast
Viewing all 56 articles
Browse latest View live

”M-a impresionat cel mai mult ciocnirea dintre generatii si viteza cu care Romania s-a schimbat” – Antoine Gonnot, blogger culinar francez

de Oana Grecea

Antoine Gonnot este consultant în comunicare în Lyon, predă social media tinerilor de 20 de ani și are un blog culinar. Ceea ce-i place cel mai mult este să organizeze evenimente culinare, să călătorească să cunoască oameni, locuri și obiceiuri. A ajuns și în România de două ori și a fost impresionat de tradițiile românești și s-a îndrăgostit de mâncarea de aici.

Am fost plăcut surprinsă să constat că cunoaște multe despre România, inclusiv cuvinte și nume de mâncăruri și am vrut să aflu cum de știe toate astea și ce fel de om ne apreciează țara. Așa s-a născut acest interviu, din dorința de a socializa cu cineva care împărtășește ca și mine tot ce ține de domeniul culinar dar este și conectat la modul de comunicare actual.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Antoine Gonnot, homepage site

Ce ai vrea să știe lumea din România despre tine, la o primă vedere în online-ul romanesc?

Numele meu este Antoine, am 29 de ani și am crescut în Burgundia, într-o familie care lucrează pământul și se ocupă cu plantațiile de viță de vie, de câteva generații.  Ca Globetrotter Gastronom am călătorit mult în Europa și Statele Unite, lucru care mi-a influențat bucătăria și căutarea mea constantă pentru o calitate a vieții care pune în centru plăcerea de a mânca. Sunt, de asemenea, fondatorul Mingle, o agenție de consultanță în comunicare, specializată în prezența on-line.

De când ți-ai făcut blogul culinar și de când participi/organizezi evenimente de cooking?

Mi-am creat blogul  “Le Glouton” acum un an.  Este o carte de rețete, dar în primul rând este martorul  întâlnirilor fantastice care au construit viziunea mea asupra bucătăriei. Datorită  blogului am avut ocazia să cunosc zeci de bloggeri pe care-i întâlnesc regulat la evenimente culinare.

Cum se desfășoară evenimentele tale culinare? Faci parte dintr-o rețea gen VisEat (Franța), le organizezi tu în diverse locații, ești invitat să gătești pentru alții? Evenimentele au o temă, o periodicitate?

Ultimul proiect mare pe care l-am făcut pe blog-ul meu este l’American culinary music tour, un tur culinar și muzical al Americii. În cadrul acestui proiect, am colindat drumuri americane cu un prieten muzician profesionist din Kansas. Am gătit nouă mese în patru state diferite. Aceste evenimente au reunit între 15 și 30 de persoane la gazde contactate dinainte. Am pregătit un meniu complet de șapte feluri de mâncare și trei deserturi în medie, punctate cu interludii muzicale. Aceste întâlniri cu oamenii, în jurul gastronomiei franceze și a muzicii folk, alcătuiesc cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o. După acest tur în America, am participat la organizarea unui atelier pentru Pinterest Franța pe tema Crăciunului, cu ocazia căruia am legat prietenii cu chef-ii implicați în proiect. Nu există niciun format special pentru evenimentele mele. Este o aventură de fiecare dată. Am descoperit VizEat recent. Tot ce este legat de social dining mă interesează la modul general.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
in bucatarie

De unde te inspiri când gătești? Ai un chef preferat? Un site sau o carte de bucate? Ești fanul vreunei bucătării internaționale?

Ce mă inspiră când gătesc este în primul rând anotimpul și starea mea de spirit. Întotdeauna pornesc de la produs pentru a ajunge la rețetă. Acest lucru înseamnă că trebuie să stăpânești anumite tehnici de bază de gătit. Bucătăria care pornește de la produs nu înseamnă neapărat să folosești un porumbel de la Casa Cassard sau trufe de Alba. Abordarea de la produs înseamnă înțelegerea compoziției și comportamentul în diferitele moduri de preparare. Nu am o mulțime de cărți de bucate acasă. Iubesc în schimb revistele 180° C, Gather Journal, Beef, Arts et Gastronomie…  nu am un chef favorit și nu mă uit la reality showuri culinare la TV.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
joseph-viola-confluence

De unde pasiunea pentru gătit și de ce nu îi dedici 100% din timpul tău? E greu în Franța, țara cu cea mai rafinată mâncare să ai asemenea înclinații și să devii cunoscut?

Pasiunea mea pentru gust mi-a fost transmisă de familia mea. Cu toate acestea, nu am învățat să gătesc cu mama sau cu tatăl meu. Am început să gătesc când am plecat de acasă și când mâncarea lor a început să-mi lipsească. Am învățat în mare măsură singur încercând să regăsesc gustul  mâncării de acasă. Am îmbogățit paleta de arome cu călătoriile mele și întâlnirile cu chef-i. A te face remarcat este întotdeauna o provocare în multe domenii. Având în vedere entuziasmul pentru gătit din ultimii ani, cu toată acoperirea mediatică, este dificil să te faci observat pentru că toată lumea vrea un moment de glorie. Dar nu este obiectivul meu principal. Scopul meu este să am un loc în care să mă exprim și cunosc oameni care-mi împărtășesc valorile. Blogul meu și evenimentele sunt perfecte pentru asta. Este un pic cam târziu pentru mine să încep o formare în bucătăria clasică,  într-o școală ca Ferrandi. Dar dacă doresc într-adevăr să găteasc profesional, mă pot invata în bucătării, ca un ajutor și apoi ca second … Pentru moment,  sunt fericit să combin bucuria de a uni pasionații de gătit prin comunicare, cu gastronomia.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Dallas-Culinary Poster_final2

Interviul nostru nu are loc întâmplător, ca food traveler ai ajuns și în România de două ori. Ce te-a impresionat cel mai mult?

Am venit de două ori în România, iulie / august 2005 și iulie 2006 pentru cel mai frumos motiv din lume: iubirea. Cred că ceea ce m-a impresionat cel mai mult este ciocnirea dintre generații și viteza cu care țara s-a schimbat între cele două vizite ale mele. Mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului în zona Brașovului la Tohanu  Nou, un sat mic pe drumul spre Bran. În acest sat am putut să văd țăranii care recoltau grâu ca pe vremuri făcând snopuri de paie, ca în povestea celor trei purceluși. Puține lucruri erau mecanizate. În fiecare seară, în timpul verii, vacile intrau pe strada principală a satului și fiecare vacă se oprea la casa ei. În ceea ce privește tinerii, ei nu se diferențiau foarte mult de cei dintr-o altă țară din Europa. Acest decalaj de generație m-a frapat în mod deosebit, în special diferențele între oraș și rural. Am fost foarte mișcat în 2005 să descopăr un sat foarte autentic, conservat și, de asemenea, foarte primitor. Oamenii au fost extrem de generoși cu mine. Îmi place să cred că acest lucru nu s-a schimbat.

Alte lucruri care m-au surprins un pic și amuzat, în același timp sunt spre exemplu, oamenii care deschideau ușa trenului între București și Brașov, pentru că era prea cald. Sticle de bere uriașe (cu mâner!) transportate în autobuz. Da, în autobuze între Brașov și Tohanu, a fost uimitor.  Nu aș fi crezut că atât de mulți oameni ar putea intra într-un autobuz. Am vizitat regiunea Bran, m-am dus până la Lacul Bâlea cu o Dacia veche, apoi la Sibiu, Sighișoara, în timpul festivalului medieval, am avut ocazia de a vizita cetățile fortificate din secolul al 13-lea, am mers la Marea Neagră pentru festivalul Vama Veche.

Oamenii mă roagă uneori să le spun anecdote despre români. Atunci eu le spun o poveste pe care prietena mea mi-a spus-o în acea perioadă: Un om este într-un tren și deschide partea de sus a unei beri cu cuțitul. Vecinul îi arată cum să deschidă berea ușor. Omul  răspunde, “Ah, asta este pentru cei care nu au cuțit!”.

O altă poveste pe care îmi place să o spun oamenilor care mă întreabă cum a fost dictatura și cum de-au  îndurat oamenii atât de mult timp este că am cunoscut oameni care au comparat dictatura cu Mămăliga. Atâta timp cât Ceaușescu mesteca în tuci lucrurile mergeau însă dacă nu mesteca suficient de repede și focul era prea puternic, mămăliga exploda pe tavan.

Nu cunosc deloc cinemateca românească, dar există trei filme care m-au marcat profund: “Filantropica”, “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și “Moartea domnului Lăzărescu”.

Ce mâncare ți-a plăcut din ce ai gustat aici și ce ai încercat să faci la tine acasă?

Am adorat bucătaria românească. Pentru mine a fost un amestec de preparate din bucătăria europeană centrală, influență balcanică și mediteraneană. Cred că ceea ce mi-a placut cel mai mult a fost faptul că am petrecut un timp cu o familie a cărei mamă gătea în fiecare zi. Felul meu de mâncare preferat, dacă ar trebui să aleg unul, sunt Sarmalele în versiunea lor de vară, cu frunze de viță de vie. Apoi mi-a plăcut foarte mult zacusca, salata de vinete, micii, slănina pe pâine cu untură și ceapă sau prăjită cu cartofi prăjiți, mămaliga cu brânză și toate ciorbele. Îmi amintesc în special de ciorba de burtă, cu gustul său deosebit pe care nu-l pot uita.

Carnea afumată în casă a fost de asemenea excepțională, la fel ca drobul. Mi-au plăcut în mod deosebit picnicurile din week-end, am impresia că erau o tradiție. Deși uneori îmi plac lucrurile un pic sofisticate, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost să mănânc porumb fiert. Ca desert, Papanașii sau o opțiune mai sănătoasă, un pepene enorm cumpărat de la marginea drumului! Mi-au plăcut de asemenea băuturile, apele foarte foarte gazoase, vinul românesc, berile delicioase și, desigur, țuica! Mama prietenei mele făcea un fel de vin cu cireșe care se numeste vișinată cred. Mi-ar plăcea mult să mă întorc și să descoper alte specialități, cum ar fi caltaboșul.

Întors în Franța am făcut Sarmale, zacuscă și salată de vinete. Nu găsim brânza de oaie învechită în scoarță de brad și folosim polenta pentru a face mămăligă, dar prietenii mei sunt mereu curioși când le vorbesc despre bucătăria românească.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
lemon-curd-facile-creme-citron

Ce nu ți-a plăcut la România și la obiceiurile ei culinare?

Există foarte puține lucruri care nu mi-au plăcut în România. A fost un pic neplăcut să constat poluarea în natură, lipsa de educație în rândul unor tineri și viteza înfricoșătoare cu care țara se schimbă la intrarea sa în Europa. Nu știu cum s-au descurcat unii oameni cu creșterea prețurilor. În ceea ce privește obiceiurile alimentare, nu am prea înțeles oamenii care  susțineau că în România se mănâncă numai lucruri grase și cartofi prăjiți. Este atât de greșit. Eu cred că legumele au un loc foarte special.

Cum e cu bloggingul în Franța? Trăiește cineva doar din asta?

Blogging-ul este foarte bine în Franța. Există mii de bloguri care vorbesc despre gastronomie, modă, DIY … Toată lumea vrea să-și ofere viziunea personală asupra lumii lui. Este posibil ca noi să ajungem la o saturație a blogosferei. A trăi din blogul tău  este o utopie. Nu te poți hrăni cu mostre de alimente, iar publicitatea clasică, cu bannere de exemplu, este un model care nu mai funcționează.  Dacă proporția  de articole sponsorizate depășește prea mult articolele pe care le scriai  de obicei, dacă editorialul și valorile tale dispar în favoarea acțiunilor comerciale, cititorii vor simți și vor părăsi blog-ul.

Cel mai bun mod de a-ți câștiga traiul ca blogger este de a-ți dezvolta abilități specifice pentru a lucra cu branduri care doresc să se folosească de abilitățile tale, creativitatea ta și de comunitatea pe care ai creat-o. Se poate lucra cu reviste, evenimente, creatori de rețete. Trebuie să fii în primul rând o mass-media, înainte de a vinde sfaturi și de a cointeresa branduri.

Ce preferă francezii să facă atunci când se pregătesc de masă? Să meargă la restaurant, să gătească acasă, să cumpere semipreparate?

Nu am nici un studiu oficial, dar cred că, din păcate, din motive false de lipsă de timp și buget, mulți oameni cumpără feluri de mâncare semi-preparată. Eu spun “motive false”, pentru că dacă ești organizat și un pic curios, poți mânca bine, rapid și ieftin. Restaurantele și bucătăria de casă și-au revenit totuși în ultimii ani, datorită popularității unor emisiuni de gătit (Top chef, Master chef…).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
cu prietena

Sunt multe site-uri și bloguri culinare? Francezii preferă rețeta în poze ori să urmească un video?

Există multe bloguri și site-uri. Dar, ca peste tot, este loc pentru calitate și pentru abordări originale. Cred că mulți oameni preferă videourile, chiar dacă fotografia este predominantă. O fotografie este un punct de vedere tehnic mai simplu de realizat în comparație cu un video, pentru care este nevoie de un cameraman, de sunet corect și de montaj. Un video este foarte util atunci când vrem să recreeăm o ambianță sau să arătăm o etapă tehnică.

Pentru că ești specialist în social media povestește cum se fac campaniile retailerilor de food pe online. Ce canale preferă, ce abordare au pentru a ajunge la consumator?

Din ce în ce mai mult brandurile alocă un buget pentru social media. Dar nu toată lumea se numește Redbull sau Oasis. Mărcile trebuie să înțeleagă că noțiunea de social media trebuie să fie de gândită la începutul campaniilor pentru ca aceasta să funcționeze. Ele trebuie să înțeleagă, de asemenea că obiectivele nu ar trebui să fie numai cantitative (număr de fani, likeuri) ci și calitative (angajamentul comunității).  Sunt mărci care reușesc să dezvolte o strategie reală de prezență pe mai multe canale. Ele nu multiplică același conținut pe fiecare platformă, ci clădesc experiență cuprinzătoare și coerentă, implicându-și fanii și investind în conținut de calitate. Nu am un exemplu de campanie specific, dar îmi vine în minte  o agenție care a găsit acest model hibrid între mass-media și consultanță. Această agenție lyoneză se numește Geek & Food și eu colaborez cu ei pentru a scrie o carte de tendințe culinare.

Interviul in franceza il puteti citi aici. Version française ici.


Primul contract video extern pentru Retete TV

de Oana Grecea

Pasiunea pentru vasele de cupru, video-uri de calitate și credibilitatea. Acestea au fost atuurile pentru care proprietarii Falk Culinair Belgia m-au ales pe mine și una din echipele cu care colaborez (Inversee Story) să facem reclamă la vasele de cupru, produse premium, destinate cunoscătorilor și pasionaților în bucătărie.  

Totul a început cu un video (oferit bonus acum proprietarilor belgieni) pregătit cu echipa Inversee pentru deschiderea magazinului online, de 30 de secunde, făcut la vasul meu de cupru primit cadou de la sora mea. Așa de încântată am fost încât am făcut câteva rețete video în el (exemplu aici) și apoi l-am postat pe youtube, punand tag Falk Culinair. Desi video nu facuse inca vizualizari (nu l-am promovat pentru ca magazinul online nu este încă gata), l-am postat să fie, iar el a fost găsit/vizualizat de proprietarii companiei de familie, Falk Culinair. Nu mică mi-a fost mirarea și mare bucuria când am primit într-o zi mailul în care eram felicitată pentru calitatea video la standarde înalte. El scria așa: ”I noticed your video on youtube  (http://www.youtube.com/watch?v=c5-6q4wG2vg) and I was impressed by the quality of this video. I have come across many cooking videos and demo video’s for promoting cookware, and I have to say yours is by far the best I have seen so far. The light is good, the colors are attractive, the recipe is well chosen, the duration is perfect and the overall message is spot on: easy cooking, nice food, great pan!”… Spre deosebire de companiile și agențiile românești care nu se raportează decât la traficul pe care-l ai fără a identifica potențialul propunerii tale sau ceea ce se poate face dintr-un produs de calitate, fondatorii Falk Culinair și-au dorit să lucreze cu cineva care să poată atinge standardele dorite de ei. Și pentru că am mai făcut parte din campanii românești pe partea de video, am remarcat că încă elementul calitate și durată nu este diferențiator pentru cei care decid cu cine lucrează. Singurul lucru care contează este prețul, iar un video de calitate nu poate fi făcut gratis sau cu sume care nu acoperă nici costurile de producție.

Pentru început, văzând cât de mult am scris și povestit pe blog (aici, aici, aici si iar aici) despre produsele lor doar din convingere (și se știe că cel mai bun ambasador este consumatorul fidel al unui produs), mi-au trimis să testez/filmez în calitate de blogger câteva din vasele de cupru din portofoliu. Despre experiența folosirii lor și cum e să gătești în ele voi scrie curând o altă poveste pentru că merită să știți cât este de minunat. Pentru belgieni, producerea în România este oricum (probabil) mult mai avantajoasă decât în alte țări ale UE, dar pentru noi a fost o onoare să avem aprecierea venită din străinătate. Așa se face că acum videourile filmate în țara noastră, în bucătăria mea micuță (în curând mă mut și voi avea parte de bucătăria mult visată despre care cu siguranță voi scrie aici și o voi arăta pe video) sunt acum parte din youtube-ul ”universal” și se găsesc pe canalul Falk Copper. Pentru că acum sunt postate am și putut povesti despre acest contract. În curând sper să vă dau vești și despre alte contracte externe concretizate.

Trebuie să știți că și magazinul online din site-ul Retete TV (pe care l-am fondat în noiembrie 2014) a fost gândit pentru că vroiam să vând aceste oale de cupru și în România, să împărtășesc cunoscătorilor pasiunea și aprecierea mea pentru ele. Eu am început să import astfel de vase, așa că dacă doriți puteți să mă întrebați oricând prețuri la produse (contactul, aici). Orientativ, am vase din gama cu mânere din oțel inoxidabil (link de vizualizare aici) și vase de gem, singurele care au și interiorul din cupru.

Ca să fiți la curent cu filmările mele, vă învit să vă abonați GRATUIT  la canalul de youtube al Retete TV sau și mai bine,  să  vă abonați la newsletterul site-ului unde veți primi informații și despre produsele din magazin, nu numai despre noutățile video sau editoriale. Iar dacă sunteți dintre cei care apreciați calitatea video și știți cât de important este un filmuleț pentru Facebook sau Google (care ridică site-ul companiei în căutări dacă are și conținut video), vreau să vă recomand cu căldură oamenii care mă sprijină și pe mine și cu care colaborez cu mare drag: Inversee Story și Ballon Rouge, profesioniști desăvârșiți.

De ce-mi place sa gatesc in vase de cupru

 

de Oana Grecea
Cum am ajuns la oale de cupru? Vorba aceea: ”sunt prea sarac ca să cumpăr lucruri ieftine și proaste” mi se potrivește și mie. De-a lungul experienței mele culinare (a cărei numărătoare începe acum vreo 17 ani când m-am căsătorit) am tot încercat, testat, primit diverse oale în care să gătesc. Am prins perioada aceea în care ”zestrea” număra și ceva vase, despre care bunica credea că le voi ține/păstra până la adânci bătrâneți. Dar nu a fost să fie și cred că ați trecut mulți prin asta: odată lipite nu se mai curățau sau le sărea smalțul, cele de inox erau atât de subțiri încât se deformau dacă încercai să le freci, majoritatea mânerelor (inclusiv la Tefal) se rupeau/desprindeau și tot așa.

În cazul oalelor, pentru cei care nu știu, cu cât e mai grea cu atât are șansa să fie mai bună, iar vasele de cupru nu se dezmint. Oricum, nu datorită greutății am ajuns eu la ele. Urmărind multe videouri de rețete internaționale în ultimii ani (pe site-uri de cooking, că la televizor nu mă uit) am văzut că cele mai bune vase recomandate sunt cele de cupru. Am văzut ce bine dau în bucătărie atârnate, am văzut că unii le agață de design și au alte seturi pe care le folosesc, am văzut că sunt frumoase și utilizate chiar dacă au pe ele patina timpului.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bucatarie Gordon ramsey 2

Nu vreau să spun încă odată de ce e bun cuprul în bucătărie, de ce nu e toxic, de ce gemurile se fac în vase de cupru sau de ce ele sunt o investiție pe viață, pentru că despre asta am scris deja. Aș vrea însă să vă povestesc experiența mea în folosirea lor. Am scris aici că am ajuns să fac videouri pentru firma Falk Culinair Belgia, producătorul belgian al acestor oale de cupru. Așa se face că voi povesti și voi vinde întâi vasele de cupru pe care le-am testat, pentru că pot vorbi despre ele in cunoștință de cauză.

Dacă ar fi să încep cu vasul pe care l-am folosit și pentru dulciuri dar și pentru mâncăruri ar trebui să o fac cu tava de cuptor Roasting Pan (video), al carui preț și descriere o găsiți aici. Friptura de miel la cuptor (din video) s-a făcut mai repede cu cel puțin o oră decât de obicei, nu s-a lipit și a fost o încântare să pot pune direct capac fără folie de aluminiu la o tavă de cuptor (de obicei astea nu prea au capace). Inițial tava mi s-a părut micuță (există într-o singură variantă de dimensiune), însă când a fost să o bag în cuptor am constatat că este cât trebuie pentru cuptorul meu. Am folosit tava și la fursecurile mele preferate și trebuie să vă spun că este singura tavă care le coace la fel și le păstrează crusta care trebuie. Eu fac cantități mai mari de fursecuri și sunt mereu nevoită să folosesc pentru rapiditate toate tăvile din dotare si nu toate sunt cele mai bune. Singura în care s-au făcut cum trebuie a fost cea de cupru.

O experiență plăcută am avut și cu tigaia (frying pan) pe care am folosit-o în video la  această rețetă. Eu am varianta de 24 cm și aș recomanda cu încredere măcar o dimensiune mai mare. A fost însă ideală la clătite, care s-au făcut fără ulei și s-au copt bine pe ambele părți. La cartofii prăjiți sau la orice friptură, chiar dacă se lipesc puțin, tigaia se curăță ușor cu vârful paletei și nu mai trebuie decât degrasată.

Super încântată am fost și de vasele ”saucier” (pentru sosuri și creme), în care am făcut de la orez cu lapte, tăiței, budinci, creme de vanilie până la ciulama sau supă. În funcție de dimensiunile vasului vă adaptați și la mâncare, însă formele rotunjite ale oalei permit o curățare foarte ușoară după pereți.

Practic oalele mele de cupru sunt folosite aproape tot timpul în videourile pe care le fac și puteți vedea asta pe canalul meu de youtube. Nu-mi pare rău că încerc să gătesc pe cât posibil în vasele de cupru pentru că știu sigur că sunt cea mai bună alegere. A zis-o și Julia Child în cărțile sale, a zis-o și Nigella Lawson care aprecia că măcar fundul vaselor ar trebui să fie din cupru dacă nu toate oalele de bucătărie, se vede și în videourile și pozele de rețete franțuzești sau ale englezilor Gordon Ramsey (în poza de mai sus este filmat în bucătăria de acasă) sau Jamie Oliver (el gătește și în ce are la îndemână).

Dacă mă urmăriți și pe site-ul Rețete TV (acolo unde pun videourile și rețetele) veți avea ocazia să câștigați ”bijuteria” din bucătărie, vasul Ramequin, cea mai mică oliță de cupru, numai bună de atârnat în bucătărie sau de topit zahăr ori flambat.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
vas cupru mic, Ramequin

Anunțurile mele de vânzare a oalelor de cupru Falk Culinair sunt pe Olx și le găsiți cu o căutare simplă aici. Pentru alte vase care nu sunt prezentate acolo puteți consulta site-ul companiei belgiene Falk Culinair și apoi să-mi scrieți să mă întrebați prețul și alte detalii pe adresa contact@retetetv.ro.

Obligatoriu, de dorit si de vis in bucataria mea

 

de Oana Grecea

V-am spus ca ma mut in casa noua, da? Cred ca nu v-am povestit si aratat in imagini cam cum imi doresc sa arate bucataria mea cea noua si ce nu trebuie sa lipseasca din ea, ce ar fi de dorit sa existe si ce cred ca este inca de vis pentru mine.

Centrul casei si al familiei mele va fi in aceasta bucatarie-living cu dimensiuni generoase (peretele lung are 5,80 metri, iar celelalt care va fi cu mobila are 3,50 metri dedicati bucatariei), iar intreg spatiul (bucatarie + living) are circa 62 mp.  De circa un an de zile, adică cu mult înainte de a mă muta visez la bucătăria visurilor mele și am salvat un panou pe Pinterest intitulat Love Kitchens unde am salvat nu mai puțin de 3.500 de poze cu bucătării sau chestii de bucătărie care-mi plac.

În documentarea mea de bucătării și prețuri am obținut mai multe estimări și mai multe modele. Mi-am dat seama că trebuie să renunț la unele chestii pentru a avea mixul perfect între ceea ce-mi doresc și ceea ce-mi permit.

Lista Must în bucătărie sună cam așa:

1. să nu fie o bucătărie lucioasă, pentru că se văd mai ușor urmele și se reflecă pe cameră (știți că eu fac videouri de rețețe pentru site-ul meu http://retetetv.ro/)

2. să am 2 chiuvete (una rotundă, una dreptunghiulară cu 2 cuve), 2 plite (una pe gaz și una pe inducție), 2 frigidere, o hotă și un cuptor cu microunde

3. să am insulă pe care să gătesc/filmez dar și de luat masa, cu scaune de bar

4. să am mult spațiu de depozitare pentru oalele mele de cupru și pentru toate accesoriile de bucătărie de care am nevoie

5. să am un perete negru cu tablă de scris pe care să scriu diverse când gătesc sau filmez

Image may be NSFW.
Clik here to view.
02191f608fcd541a2f16743c6703cfa4
      Image may be NSFW.
Clik here to view.
super cool kitchen

6. sertare mari în care să încapă oalele

Image may be NSFW.
Clik here to view.
d449fa5fd11565d32336ca98a0d0584e

7. dulapuri rotunjite care să se deschidă cum le atingi, așa cum am văzut la bucătăriile Euphoria Kitchens Hall

Lista Need (de dorit) în bucătărie ar fi cam aceasta:

1. baterie tip duș la una din chiuvete, pentru a spăla mai ușor vasele/oalele mari

Image may be NSFW.
Clik here to view.
modele baterie dus bucatarie

2. suprafața de lucru cât mai mare în dreptul geamului pentru a face toate fotografiile de mâncare la lumina naturală

3. blat din granit sau un material cât mai rezistent la uzură intensă și care să nu se zgârie ușor

4. un spațiu pentru tăvi și tocătoare, ca și unul pentru capace, în genul celor din poză

Image may be NSFW.
Clik here to view.
loc pt tavi si tocatoare
       Image may be NSFW.
Clik here to view.
sertar pt tavi

 

5. un geam mare pentru luminozitate și cu deschidere frumoasă afară, unde să fac un minibar (la nivelul geamului)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
e42905ffc19c5d1977605b29dd3a5013
    Image may be NSFW.
Clik here to view.
bf082080ea6243ef00da3e7481572791

 

De VIS în bucătărie ar fi cam așa:

1. o bucătărie clasică, din lemn masiv – mult prea scumpă pentru ce-mi permit eu acum

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bucatarie cu insula si scaune

2. dulapuri stil vitrină, înalte, cât tot peretele, în care să se vadă vasele. Deocamdată am în casă o înălțime clasică, de 2,5 m și din cauza peretelui negru pe care îmi doresc să scriu logo-ul RETETE TV și titlul rețetei la filări nu am putut proiecta dulapuri suspendate la bucătărie.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
vitrina model clasic

3. iluminator natural deasupra insulei și un suport pe care să atârn vasele de cupru. Nu este posibil la mine pentru că ar fi însemnat alt buget pentru treburile astea și mult timp de frecat la vasele de cupru ca să arate tot timpul ca noi (cel puțin eu așa văd lucrurile dacă îți atârni ceva la vedere).

4. o masă mare, din lemn masiv, extensibilă (pe lângă cele 3 scaune de bar de pe insulă) în care să încapă toată familia la reuniunile pe care le avem la aniversări și sărbători. Adică o masă cu vreo 20 de locuri, ceea ce nici nu am văzut, nici nu am găsit deși există două firme românești cu potențial în acest sens (Ronex Prod și Szel Mob).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
masa lemn cu scaune si banca
     Image may be NSFW.
Clik here to view.
masa mare

 

M-am plimbat prin Bucuresti in compania unui vin rose si-a unui Gelato

 

de Oana Grecea

Ne-am întâlnit pe înserat în prima zi răcoroasă din vara asta. Să degustăm un Gelato din fistic de Sicilia și să simțim aroma și savoarea unui vin rose cu nume de ritual ce invocă ploaia și fertilitatea (vinul Caloian provine de la Crama Oprișor).

Am fost o gașcă de bloggeri/jurnaliști de food care au privilegiul să deguste uneori lucruri într-un cadru informal. Și să socializeze, așa cum îi stă bine unui om care scrie. Dacă nu îți alegi subiectele direct de la sursă, atunci cum ar fi mai bine?

E foarte relaxant și distractiv să te plimbi prin București ca turist, nu ca locuitor al acestui oraș. Să încercați să vă plimbați odată (eventual cu aparatul în mână) și să vedeți câte lucruri frumoase descoperiți. Când mai ești și în compania unui Gelato (înghețată artizanală) și a unui vin aromat ”călătoria” nu poate fi decât plăcută.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
London Bus prin Bucuresti

Noi ne-am plimbat cu un London Bus (model mai vechi dar care imită mijloacele de transport londoneze) echipat cum se cuvine pentru turiști. În călătorie ne-au însoțit și Sergiu Nedelea (somelier) și Jurgen Reich (fondatorul Gelato Mio) și ne-au dat informațiile de care aveam nevoie pentru a degusta în cunoștință de cauză. Dacă ochiul a surprins Capitala turistică, papilele gustative au fost impresionate de produsele de la Gelato Mio, o gelaterie artizanală care livrează chiar și acasă pe bază de abonament dar are contract și cu diverse locații din București. Dintre aromele prezente – Gelato din fistic de Sicilia și Vanilie de Madagascar – m-au impresionat cel mai tare, deși veți vedea în cupa din poză că am încercat mai multe arome.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Gelato si rose Caloian

Am plimbat prin cerul gurii și Caloianul Rose și Cabernet Sauvignionul (alb) de la Crama Oprișor, dar m-am consolat cu ideea că voi savura vinul în liniștea casei, alături de partenerul de viață, după ce termin cu șofatul în acea zi.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Oana Grecea si Sergiu Nedelea,  somelier

Oana Grecea, Sergiu Nedelea (somelier)

Aș încheia spunând că trebuie să ne plimbăm și să ne bucurăm de momente ca și cum merităm să fim acolo unde suntem. Să savurăm clipa.

Vă las în compania galeriei mele foto. Unele poze din București sunt făcute prin geamul microbuzului și nu sunt foarte clare.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1125_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0954_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0956_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0960_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0964_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0966_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0970_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0973_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0976_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_0999_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1000_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1002_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1003_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1016_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1021_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1033_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1040_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1058_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_1062_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
2
Image may be NSFW.
Clik here to view.
3
Image may be NSFW.
Clik here to view.
4
Image may be NSFW.
Clik here to view.
5

Biscuitii digestivi de la McVitie’s pentru ceaiul sau cheescake-ul meu

de Oana Grecea

V-am mai spus că bloggerii și jurnaliștii sunt privilegiați că află primii de produse sau mărci noi, ori de rebranduirea lor. Așa se face că am făcut cunoștință cu McVitie’s, primii biscuiți digestivi din lume, creaţi în Anglia în anul 1892. Se pare că românii aleg gustări cu un conținut ridicat de fibre, proteine și cereale integrale, astfel că un pachet de McVitie’s este tocmai potrivit. Eu îi prefer la ceai și fac cheescake cu biscuiți digestivi, deși nu i-am încercat încă pe aceștia.

Aceşti biscuiţi fără arome artificiale sau coloranţi, produşi cu făină de grâu, faina integrală şi bicarbonat de sodiu, bogaţi în fibre (3,6%) şi elemente nutritive sunt cei mai îndrăgiţi biscuiţi englezeşti și se află în topul preferinţelor consumatorilor din peste 100 de ţări. În Marea Britanie, biscuiţii digestivi sunt consumaţi cu ceai, în Suedia sunt savuraţi cu brânză, iar în Italia cu cafea, la micul dejun. Cei mai mulţi însă au descoperit noi posibilităţi de a-i consuma, cum ar fi în cheesecake, budincă sau fursecuri (ca mine.. :)) )

McVitie’s te invita sa „Descoperi originalul”

Odată pornită campania de popularizare a brandului de biscuiți, iată la ce vă puteți aștepta. Pe parcursul lunii octombrie, în diverse spaţii publice din Bucureşti şi în cadrul Academiei de Studii Economice, McVitie’s va desfăşura campania „Descoperă originalul”, ce va consta în acţiuni de cunoaştere a brandului şi degustare sortimente disponibile în România, cu posibilitatea de a câştiga premii tentante.

Sortimententele McVitie’s disponibile în România sunt McVitie’s Original Digestive, McVitie’s Dark Chocolate Digestive, McVitie’s Milk Chocolate Digestive, McVitie’s Digestive Light. Biscuiţii McVitie’s Digestive pot fi achiziţionaţi din principalele lanţuri de magazine din ţară Billa, Cora, Carrefour, Auchan, Profi şi Selgros şi în benzinăriile Mol, OMV, Lukoil la preţul recomandat de 6.00 – 6.90 lei. Pentru a fi la curent cu noutăţile, accesaţi www.mcvities.ro şi  https://www.facebook.com/mcvitiesromania/timeline.

Evenimentul a avut loc într-un cadru drăguț și ne-am putut prosti cu poze făcute în locații din Londra. Vă las mai jos câteva exemple…

Image may be NSFW.
Clik here to view.
foto Amelie
     Image may be NSFW.
Clik here to view.
CabinafotoAmelie_9
    Image may be NSFW.
Clik here to view.
McVities-0127_resize
     Image may be NSFW.
Clik here to view.
McVities-0128_resize
     Image may be NSFW.
Clik here to view.
McVities-0026_resize

 

Unde s-a ajuns: masina de spalat vase cu deschidere knock-knock

 

de Oana Grecea

Trebuie neapărat să vă spun. Am trăit s-o văd și pe-asta: o mașină de spălat vase care se deschide la un ciocănit în ușă (în fapt trebuie să bați de trei ori într-un anume loc) dar practic este ca un ”Sesam deschide-te” (vezi video aici)! Mașina de spălat vase de la Miele, singura din lume patentată cu această tehnologie Knock2Open este de văzut și de cumpărat în showroom-ul companiei din Piața Presei, acolo unde sunt multe lucruri interesante dacă aveți drum sau interes.

Mi-am clătit ochii și am rămas impresionată de multe produse marca Miele (o marcă premium cu prețuri pe măsură dar cu garanție de minim 20 de ani la produse), deși scopul vizitei în showroom a fost lansarea celei mai iefitne mașini de spălat din gamă, destinată tinerilor, numită Active (preț 2670 lei). Mașina asta beneficiază de calitatea Miele, nu are toate funcțiile unei surori de-a ei mai scumpă, însă  ar putea să-i impresioneze pe tinerii care-și încep viața într-un spațiu mai generos. Cine nu ar vrea să-și doteze casa cu electrocasnice care durează 20 de ani? Zic tinerii, pentru că în general cumpărătorii produselor Miele sunt ca și cei ai vaselor mele de cupru trecuți de 40 de ani, oameni cu experiență, care au ajuns să știe și să aprecieze lucrurile de calitate, chiar dacă ele sunt scumpe. Chestia asta vine clar cu timpul, vă confirm și eu…

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Wie lässt sich in Küchen mit komplett grifflosen Fronten ein vollintegrierter Geschirrspüler öffnen? Die Antwort von Miele heißt: Knock2open.

Modelele din gama Active (prezentate în premieră la IFA Berlin 2015- cel mai mare târg de tehnologie din lume) includ  toate   tipurile   de   mașini   de   spălat   vase,   de   la modelele de sine stătătoare la cele încorporabile și dispun de o capacitate de încărcare de 13 sau 14   seturi   de   vase.

Cele mai multe dintre modelele de maşini de spălat vase de la Miele oferă și sertarul 3D pentru tacâmuri, sistemul Perfect Glass Care (special pentru spălarea paharelor), dar şi funcţia de autodeschidere pentru uscarea perfectă a veselei.

Oricum, cel mai mult m-a impresionat mașina cu ciocănit, model G6000, singura maşină de spălat vase din lume cu tehnologia patentată Knock2Open, a cărei deschidere se realizează prin simpla bătaie a ușii. În plus, modelul Knock2Open este dotat cu un panou „touch on metal” – un mod de comandă elegant şi inovativ. „Piața de maşini de spălat vase crește constant în ultimii ani în România și datorită faptului că utilizatorii înțeleg beneficiile acestui produs în bucătărie. O maşină de spălat vase este la fel de utilă ca o maşină de spălat rufe deoarece, cu ajutorul ei, poți face economii importante de timp, apă şi energie”, spunea la showroom Loredana Butnaru, directorul de vânzări al Miele România.

De plăcut mi-au plăcut toate, dar am să mai enumăr ceva ce apare și în poză – plita cu grătar cu striații și fără, aparatul de cafea și cuptorul cu microunde cu aburi, iarăși o inovație Miele.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_7790_resize
   Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_7787_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_7788_resize

În general mă sperie tehnologia și electrocasnicele Miele mai au un pic și-ți ghicesc și gândurile.

Despre experiența personală cu electrocasnicele din dotare voi scrie un post în curând.

Electrocasnicele premium apreciate de romani

de Oana Grecea

Ca și vasele de cupru, electrocasnicele premium sunt apreciate de adulții cu experiență, cu ceva bani și care înțeleg că un produs de calitate înseamnă performanțe și viață mai lungă în casa ta. Este și cazul brandului de lux Miele (pronunțat Mile) care a reușit să-și crească cu 65% vânzările din România pe parcursul anului trecut.

Chiar dacă vorbim de o piață de un milion de euro raportat la un miliard de euro în Germania (țara de proveniență a brandului), se poate spune că sunt români care își doresc să aibă cel mai bun și inovator produs în căminul lor. În România, cel mai vândut produs a fost aspiratorul de peste 6.500 lei, dar cel mai scump produs al brandului pe această piață (preț de circa 30.000 de lei) a fost un cuptor electric de 90 de cm (în imagine), unde poți face o cantitate mai mare de mâncare odată, aș zice eu ceva semiprofesional dar destinat consumului casnic.

În ordine, categoriile de produse cu cele mai bune vânzări au fost aspiratoarele, mașinile de spălat rufe și uscătoarele.

Electrocasnicele Miele au particularități și funcții pe care concurenții săi nu le au încă. Printre premiere se numără mașina de spălat cu Full TouchControl modelul WMV 960, primul espressor cu funcția de detartrare automată, CM 7500, prima mașină de spălat vase cu tehnologia patentată Knock2Open, G 6000, și singurul cuptor combinat cu abur și microunde, DGM 6800.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
cuptor cu plita inductie 1

Cine sunt clienții Miele? Loredana Butnaru, director de vânzări Miele România spune că sunt persoane educate, cu venituri peste medie, care călătoresc, au avut primul contact cu brandul în afara țării și se informează înainte de a face o achiziție. 90% din vânzările Miele au fost făcute cu prezența fizică în magazin/showroom, unde oamenii au posibilitatea să testeze produsele. Doar 10% din vânzările anului trecut au fost realizate prin internet.

Unul din produsele care mie îmi place foarte mult este espressorul din imagine.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Espressorul CM7500_resize

Fondată în 1899, compania Miele a fost de la bun început o afacere de familie, aparținând familiilor Miele şi Zinkann – aflate astăzi la a patra generație. Filosofia companiei – “Immer Besser” (“Mereu mai bine”) – se reflectă în toate produsele Miele.

Compania a devenit cel mai mare producător independent de echipamente electrocasnice din lume, cu peste 17.660 de angajați, prezent în 47 de țări prin subsidiarele proprii de vânzări și în 50 de țări prin intermediul distribuitorilor și importatorilor. În anul financiar 2013/2014 a obținut vânzări în valoare totală de 3,22 de miliarde de euro.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
frigider Miele

Gama de produse Miele include: aspiratoare, echipamente de întreținere a rufelor; mașini de spălat vase, plite, seturi combi, hote de aragaz, cuptoare, cuptoare cu aburi, cuptoare cu microunde, cafetiere, echipamente frigorifice, răcitoare de vinuri.


Ingredientele iubirii, intr-o poveste din Paris

de Oana Grecea

O poveste de dragoste din Paris, gastronomie franțuzească și câteva rețete au reușit să mă cucerească și să mă destindă vreme de 2-3 ore cât a durat să citesc cartea ”Ingredientele iubirii”. Scrisă de francezul în vârstă de 36 de ani (dar publicată în 2010 pe când avea doar 30 de ani) – Nicolas Barreau, cartea este publicată în România de editura Allfa.

”Ingredientele iubirii” este genul de carte pe care ți-o dorești ecranizată într-un film romantic, pentru că are tot ce-i trebuie: o tânără drăguță, un iubit neașteptat și misterios, un oraș al îndrăgostiților și câte puțin din cea mai celebră gastronomie.

Ca în orice carte pe care o citesc am căutat să mă documentez puțin și să intru în atmosfera descrisă de autor. La un moment dat personajul principal își scria într-un volum propria poveste de dragoste și asculta un CD, French Caffe. Am vrut să-l ascult să văd ce l-a inspirat pentru că îmi dau seama că este de fapt muzica preferată a lui Nicolas Barreu. Găsiți melodiile aici.

Citesc rar cărți de dragoste sau așa-zis romantice dar recunosc că uneori sunt o binecuvântare când vrei să mai uiți de cotidian. Romanul se citește alert și faptul că nu este prea complicat a făcut să fie tradus în multe limbi: cu iubirea și romantismul rezonează multă lume.

Mi-am notat doar câteva lucruri, de data asta am fost concentrată strict pe poveste:

Fericirea este o haină roșie cu căptușeală zdrențuită” (Julian Barnes)

”Anii nu au nicio însemnătate, important e ce se întâmplă în decursul lor”.

Mirosul delicios născut din combinația dintre făină, unt, vanilie, ouă, fructe și frișcă, ce plutește prin aer, dă imaginației mele aripi și mă face să visez”.

”Se pare că nu e întotdeauna un avantaj să ai o profesie bazată exclusiv pe cuvinte, povești și idei. Au existat momente în viața mea în care aș fi renunțat bucuros la meseria pe care o am în favoarea uneia mai tangibile, mai reale, mai serioase, a unei munci manuale, de pildă, cum ar fi construcția unei biblioteci sau a unui pod – ceva care să fie mai degrabă material și nu intelectual”.

Surâsul femeilor este un dar din ceruri, este începutul oricărei povești de dragoste”.

În carte veți găsi câteva rețete cu ingrediente și mod de preparare: Fetică cu avocado, ciuperci și nuci de macadamia în vinegretă de cartofi; Ostropel de miel cu semințe de rodie și cartofi gratinați; Gateau au chocolat și parfe de portocale roșii și Curry d’agneau.

De pe coperta cărții:

Aurélie Bredin, proprietara unui restaurant mic și cochet de pe Rue Princesse, tocmai s-a despărțit de iubit și nu-și mai găsește liniștea. Într-o dimineață deprimantă de noiembrie se refugiază într-o librărie de pe Île Saint-Louis, unde dă peste o carte fascinantă și misterioasă ai cărei protagoniști sunt chiar ea și micul său restaurant cu fețe de masă cadrilate. Răvășită, Aurélie își propune să îl cunoască pe enigmaticul autor al cărții, însă toate eforturile ei sunt zădărnicite de editorul André Chabanais. Însă ce nu știe Aurélie e că întâlnirea aceea îi va schimba complet viața, pentru că lucrurile nu stau deloc așa cum și-ar fi închipuit ea…

Cu o scriitură proaspătă, ușoară și plină de pasiune, Nicolas Barreau amestecă în volumul său ceva iubire, puțin mister, câteva picături de umor, magia Parisului și senzualitatea gastronomiei franțuzești pentru a ne dărui o poveste tandră ce stimulează mintea și încălzește inima.

Ce-ai vrea sa faci Inainte de a muri?

de Oana Grecea

Înainte de a muri aș vrea să fiu mulțumită de mine. Aș vrea să știu că am ajuns versiunea bună a gândurilor mele și că copilul meu se mândrește cu mine. Nu sunt pe moarte, dar am citit o carte (”Toate acele locuri minunate”) în care doi adolescenți sinucigași își puneau aceste întrebări existențiale. Tu, cel ce citești aceste rânduri, te-ai gândit ce ai vrea să faci înainte de a muri?

Cred că este o întrebare care necesită multă introspecție. Și cred că dacă te gândești mai bine și mai profund la momentul acela de trecere îți dai seama că Înainte de a muri nu-ți mai dorești ce ți-ai dorit toată viața: o casă, o mașină sau diverse lucruri prin casă. Îți dai seama că vrei să fii făcut lucruri sau să fi trăit momente.

De aceea, cu îngăduința ta cititorule voi continua să spun ce-aș mai vrea eu să fac Înainte de a muri, iar planurile mele pot fi pe termen lung, pentru că nu am de gând să mor curând.

Înainte de a muri aș vrea să mă pot relaxa două zile la rând fără să mă gândesc la treburile pe care le mai am de făcut, să fiu mereu o prietenă bună pentru prietenii mei (și de fapt să nu-mi pierd prietenii până mor, să fiu mereu înconjurată de ei), să pot citi o carte pe săptămână și atunci când mă lasă vederea și să scriu o carte care să mă facă celebră și în care oamenii să se regăsească. Înainte de a muri aș vrea să construiesc o afacere/revistă care să îmi supraviețuiască și să creez un spirit al ei care să rămână după mine.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
eb314f02ed95049f9397ec3b5e08812e

Nu aș vrea să trec dincolo fără să fi simțit gusturile și mirosurile mâncărurilor din lumea întreagă, fie că le gust la ele acasă, fie că le încerc la mine acasă. Nu aș vrea să-i pierd prea curând pe cei dragi ai mei și aș vrea să îmbătrânesc frumos și decent.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
615e84ae3665259eee11c34e69450aaa

Înainte de a muri aș vrea să înot mult, să vizitez sate și ferme din toată lumea, să sar cu parașuta, să învăț să călăresc, să învăț să dansez și să nu-mi fie rușine s-o fac. M-aș bucura să pot avea o grădină din care să răsară o floare plantată de mine și să mănânc cireșe și caise din curtea mea. Înainte de a muri aș mai vrea să merg într-o croazieră în care să nu-mi fie rău de mare. Aș vrea să trăiesc fără să dezamăgesc și fără să fiu dezamăgită și să se diminueze, odată cu timpul, suma neplăcerilor care ne amărăsc viața de zi cu zi.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
a34b6c3d9af9f9cb137668ee9c0bd9cb

Nu aș vrea să mor înainte de a-mi cunoaște nepoții și aș vrea să iubesc și să fiu iubită de partenerul meu până în ultimul moment. Aș vrea să mai simt emoție când mă ține de mână, când mă strânge în brațe sau când ne pupăm până la adânci bătrâneți. Dragostea este cel mai de preț dar pe care îl poți oferi și pe care îl poți primi.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
neg. # 010499-17, frame # 18A.

My world: 6 electrocasnice mici din bucataria mea Euphoria Kitchens Hall

de Oana Grecea

Electrocasnice mici cu efect mare. Nu sunt fidelă unui brand pentru că am făcut greșeala să cumpăr electrocasnicele mici la oferte, nu pe baza celei mai bune documentări. Îmi fac treaba cu ele dar cum le folosesc foarte des acum știu că cele mai bune sunt cele cu putere foarte mare, eventual semiprofesionale.

Încă visez la un mixer cu bol de mestecare și paletă puternică pentru frământat, dar nu mă decid să cumpăr pentru că nu am bani de unul cu peste 1000 W, la o râșniță de măcinat cafeaua și de făcut zahărul pudră, la o cafetieră mai de soi (deși cea pe care o am are avantajul că are sită de plastic pe care o spăl ușor și nu trebuie să cumpăr filtre) și la un toaster mai lat, care să nu taie felia în două sau pe care abia îl închid pentru că este foarte mic. Nu am prea folosit mașină de tocat carnea sau roșiile ori aparate de gofre.

Vreau să spun că sunt recunoscătoare electrocasnicelor mele mici pentru că îmi ușurează munca. Stau foarte bine depozitate în bucătăria mea Euphoria Kitchens Hall, le țin în sertarele ultra-spațioase, singurul care stă pe blat este blenderul și prăjitorul de pâine pentru că le folosesc zilnic.

  1. Cel mai nou electrocasnic din gospodărie și cel de care sunt (momentan) foarte încântată este blenderul Russell Hobbs, pentru că îmi doream demult să pot face smothie-uri. Aș fi putut să pozez aici și storcătorul de citrice Philips care mi-a fost drag la început (mă entuziasmez oricum când primesc ceva nou de bucătărie) dar de care m-am dispensat pentru că se curăță mult prea greu, folosesc prea multe fructe pentru două-trei pahare de suc. Nu e cazul cu blenderul acesta care datorită faptului că stoarce și pulpa oferă o cantitate considerabilă de suc, iar de multe ori mai adaug puțină apă sau câteva cuburi de gheață (asta dacă mă refer strict la suc și nu la smothie). Mi-aș dori să pot pune mai mult grapfruit dar se simte prea tare pielița (chiar și pisată) pe care mi-e greu s-o îndepărtez și atunci evit să-l pun sau îl adaug numai atunci când am timp să curăț cum se cuvine acest fruct din gama citrice.

Oricum, îmi place compania britanică Russell Hobbs (fondată în 1952) pentru că am văzut produse cu un design frumos și materiale de calitate. De exemplu am apreciat la blender că are vasul de sticlă (asta îmi doream, nu de plastic), iar fierbătoarele lor sunt din inox și nu din plastic. De altfel, Russell Hobbs a revoluționat ritualul ceaiului lansând primul fierbător electric cu oprire automată. Are o gamă diversificată de electrocasnice, dar din ce știu cu putere (relativ) mică (până în 1000 w).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
blender Russell Hobbs

2) Mixerul Braun (văd pe site-ul lor că s-ar chema blender de mâna), l-am luat în varianta extinsă și cu 2 boluri de vidat (dar le-am folosit extrem de rar). Îl am de circa șapte ani, l-am folosit intens dar după cinci ani a cedat întâi motorul vertical care se atașa tuturor bolurilor și paletelor și apoi s-au rupt pe rând câte o elice la boluri. Dacă se strica tot odată poate optam pentru un alt mixer, însă cum s-au stricat treptat le-am înlocuit și acum sunt funcțonale. Reparațiile au costat aproape cât unul nou. Din păcate Braun România nu are nici site propriu, doar paginile celor de la service, unde mai nimic nu se repară, totul se înlocuiește. Ce mi-a fost clar după această experiență este că durata de viață a unui electrocasnic mic de gospodărie este de maxim cinci ani și că dacă îl folosiți intens va cedea chiar și mai repede. De aceea recomand mereu cumpărarea celei mai ieftine game profesionale pentru că alea vor avea durata de viață mult mai mare într-o bucătărie de familie. Revenind la mixerul Braun trebuie să vă spun că fac multe lucruri cu el: bat ouă, frișcă (cu paleta specială), blendez diverse chestii fierte (cu blenderul vertical), toc toate zarzavaturile crude (acum am 3 boluri de diverse dimensiuni iar cel mare are și niște cuțite de tăiat mai speciale), macin nuca etc. Bun la casa omului.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
braun-mr4000hc-hand-blender-for-220-volts-1

3) Cafetiera Domotec. Cea mai ieftină și no-name ”dotare” din bucătăria mea. Nu face cea mai deosebită cafea, dar atunci când am musafiri și vreau să fac mai multă cafea pe care s-o pot încălzi ușor o folosesc. Momentan am trecut la cafeaua la ibric.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
cafetiera Domotec

4) Prăjitor pâine 4 felii Tarrington House. Achiziționat relativ recent pentru faptul că face patru felii deodată (copilul meu mănâncă aproape toată pâinea prăjită), îmi place că e de inox, are mai multe trepte, poți scoate pâinea și mai devreme dacă vrei etc. Îl recomand, l-am achiziționat din Metro și nu am găsit site-ul companiei, mă întreb dacă nu o fi făcut special pentru acest retailer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
toaster /prajitor 4 felii

5) Sandwich toaster Tefal – a fost primit la o promoție la cumpărarea altui obiect. E mic, se curăță greu, rămâne pătat, îl închid foarte greu chiar și când pun două felii de pâine toast cu cașcaval între ele. Îl folosim pentru că ne plac tipurile astea de sandwichuri însă nu îl recomand. Pe el scrie patru felii, dacă consideri jumătățile de felie una întreagă… Image may be NSFW.
Clik here to view.
:)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
toaster sanwich Tefal

6) Mixerul de mână Gorenje. Ador mixerele de firmă și am așteptări pe măsură. Pe acesta l-am primit de ziua mea în noiembrie, după ce m-am văitat că mixerul Bosch de 300 w putere m-a lăsat și el după vreo 5 ani. Are puterea motorului de 425 w și s-a văzut diferența la bătut ouăle (mai repede) sau chiar la frământat (fac coca de pizza și de pâine). Ei bine, în ianuarie a cedat dar l-am reparat pe garanție, pentru că paletele s-au învârtit mai mult de 3 min cât e recomandat pe cărțulia lui și au topit plasticul de la îmbinarea paletelor cu aparatul propriu-zis. Acum sunt bucuroasă că funcționează dar sunt cu inima strânsă să nu mai pățească ceva. Îmi place designul și culoarea lui și cum se simte când îl ții în mână.

Pentru că nu pot pune în poza de deschidere un gif inserez mai jos ca să vedeți cum m-am jucat cu aceste poze. Mi-ar plăcea sa-mi scrieți voi ce electrocasnice folosiți și dacă sunteți în bucătărie fideli unui singur brand.

via GIPHY

 

 

Am fost la lansarea Gorenje by Starck, electrocasnicele oglinda

de Oana Grecea

Colecția cea nouă de la Gorenje nu se cheamă așa (electrocasnice oglindă) și este rezultatul designerului Philippe Starck care le-a proiectat ca o reflexie a noastră. La prima vedere (fără testare că nu a fost cazul) ele îmi par aparate bibelou, pe care să le ții perfect curate ca să îți poți vedea imaginea în ele.

Gorenje are însă avantajul și experiența de peste 20 de ani în domeniul electrocasnicelor de top și noile modele lansate beneficiază de tehnologii înalte (eficiente, consum scăzut etc). Noua gamă completă de cuptoare incorporabile, sertare termice, cuptoare cu microunde, plite, hote, frigidere, sertare și panouri de decor pentru mașini de spălat vase beneficiază de un design modern (în măsura în care îți place să te reflecți și tu și urmele tale).


via GIPHY

Cuptoarele Gorenje by Starck vin cu un sistem de ventilație inovator care garantează circulația optimă a căldurii, asigurând astfel gătirea simultană pe mai multe niveluri, fără a se realiza transfer de mirosuri și arome. Alimentele preparate vor fi acum mai sănătoase, ingredientele păstrându-și intacte textura, gustul și calitățile nutritive. Toate cuptoarele cu microunde sunt echipate cu Tehnologia Inverter, care permite o distribuție uniformă a energiei pe bază de pulsații. Ca urmare, alimentele își mențin toate vitaminele, mineralele și fibrele, iar timpul de preparare este mult mai scurt.

Tehnologia XpandZone cu care este dotată plita cu inducție permite transferul eficient al căldurii de la plită la vasul de gătit, oferind totodată mai mult spațiu pentru vase mai mari. Funcția PowerZone îmbunătăţeşte performanţele plitei cu inducţie, utilizând doar 25% din energia consumată în mod obișnuit.

Hotele Gorenje by Starck sunt echipate cu un senzor de înaltă generație, AdaptTech, care detectează nivelul de impurități, abur și umiditate, reglând viteza ventilatorului în mod automat. Sistemul inovator de aspirare a aerului optimizează consumul de energie și în același timp reduce semnificativ zgomotul.

Tehnologia IonAir cu care este încorporată noua versiune de frigidere oferă umiditate optimă și temperatură ideală în fiecare compartiment, asigurând prospețime de durată alimentelor. Totodată, sistemul de monitorizare AdaptTech analizează obiceiurile de utilizare a dispozitivului.

Noua linie de electrocasnice, Gorenje by Starck are ca elemente distinctive ale colecției oțelul inoxidabil și sticla reflectorizantă, o îmbinare perfectă ce introduce noi standarde în materie de electrocasnice de bucătărie.

Am și eu din gama Gorenje un cuptor cu microunde incorporabil (voi scrie despre electrocasnicele mari din bucătărie peste puțin timp) și un mixer de mână despre care am scris aici. Când mi-am căutat electrocasnice le-am admirat gama de design retro (vintage/rustic) însă la cuptoare spre exemplu nu aveau posibilitatea să coci în paralel mai multe tăvi și lipseau alte facilități existente la modelele cu design modern.

Noutati, aparitii, lansari din ultima perioada

Lumea este în mișcare, companiile lansează noi produse, agențiile promovează branduri, iar noi cei cu site-uri comunicăm către public noutățile. Uneori nu sunt foarte impresionată, alteori scriu despre chestii de care nu m-a rugat nimeni – pentru că mi-au plăcut, dar sunt și situații ca acestea în care am rămas în urmă cu aparițiile și m-am gândit s-o fac într-un post comun.

  • Cea mai nouă campanie Milka se cheamă Spune-i altfel că e specială, și marchează apariția a două sortimente Milka Collage: Caramel și Biscuit, Zmeură și Alune. Milka Collage Caramel și Biscuit este o combinație specială între ciocolata Milka, bucățele de caramel ușor sărat, biscuit crocant și ciocolată intensă, într-un interior cremos. Milka Collage Zmeură și Alune aduce ca noutate gustul irezistibil al ciocolatei Milka, într-un mix de bucăți de zmeură și alune caramelizate. Campania a fost susținută în perioada 1-9 martie de activări în magazine, unde consumatorii care achiziționau produse de ciocolată Milka și Poiana puteau primi premii garantate (felicitări personalizate, cercei cu pietre Swarovski etc.), iar prin tragere la sorți, camere foto pentru a putea păstra amintirile speciale cu cei dragi. Pe http://orasultandretii.ro/ poți oferi un colaj de versuri tandre persoanei dragi.                                                             Image may be NSFW.
    Clik here to view.
    Milka Collage Caramel_resize
    Image may be NSFW.
    Clik here to view.
    Milka collage Zmeura_resize
  • Fundaţia PRAIS a lansat în aceste zile cea de-a doua ediţie a proiectului naţional „Suntem generaţia în mişcare!. Din acest an, acesta se derulează în 170 de licee din 14 oraşe şi 2 comune: Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Cluj – Napoca, Braşov, Codlea, Făgăraş, Predeal, Râşnov, Rupea, Săcele, Victoria, Zărneşti, Bran şi comunele Feldioara şi Prejmer. Iniţiativa se adresează adolescenţilor din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, având ca obiective informarea şi educarea lor şi a familiilor acestora cu privire la importanţa şi beneficiile practicării activităţilor fizice zilnice, a sportului de masă, alimentaţiei echilibrate, somnului odihnitor, pentru o dezvoltare armonioasă. Totodată, sunt promovate: diversitatea, talentul individual, atitudinea pozitivă, deschiderea către nou şi cunoaştere, socializarea, voluntariatul, respectul de sine şi al altora.În această nouă ediţie, 65.000 de adolescenţi şi peste 2.700 de cadre didactice au primit materiale educaţionale. Principalul canal de informare şi de activare online al comunităţii de tineri este reprezentat de platforma integrată cu canalele de social media (Facebook şi YouTube) şi cu portalul www.generatiainmiscare.ro.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
PRAIS Suntem generatia in miscare 1
Image may be NSFW.
Clik here to view.
PRAIS Suntem generatia in miscare 2

  • Orbit reîmprospătează amintirile copilăriei, creând noua aromă Bubblemint, ce îmbină aroma fructată și notele proaspete de mentă. Dincolo de gustul delicios, noua gumă de mestecat Orbit Bubblemint are grijă și de sănătatea orală, ajutând la restabilirea nivelului optim al PH-ului și la păstrarea dinților curați și sănătoși. Orbit Bubblemint nu conține zahăr, menține sănătatea orală și oferă o senzație de curățare unică, care te scapă de resturile de mâncare, atunci când nu ai pasta și periuța de dinți la îndemână. Guma de mestecat fără zahăr oferă o modalitate accesibilă și plăcută de a avea grijă de cavitatea bucală, prin acțiunea de neutralizare a acizilor din gura și curățarea suprafeței dinților de fiecare dată când mănânci sau bei. Mai multe detalii pe – http://www.mestecaorbit.ro/.                                                 Image may be NSFW.
    Clik here to view.
    O Bubblemint copy
  • Bonduelle lansează pe piața din România o inovație în materie de preparare a supelor cremă, o gamă de produse create special pentru a oferi consumatorilor o nouă experiență culinară, gama de Legume pentru Supe Cremă de la Bonduelle. Noile produse încorporează procedeul exclusiv Bonduelle, deja pregătite la aburi, datorită căruia legumele își păstrează gustul, proprietățile nutriționale și culoarea, aducând totodată și beneficiul preparării simple și rapide, în numai 3 minute. Legumele pentru Supă cremă Bonduelle sunt disponibile în 3 rețete cu gusturi deosebite: 4 Green Mix, Happy Trio Mix și Sweet Orange Mix, asezonarea după propriul gust și imaginație aducând o multitudine de rețete diversificate. Gama de produse Bonduelle pentru supe cremă se găsește în magazinele din retailul modern: Cora, Carefour și Mega Image, dar și în retailul tradițional.                                                                               Image may be NSFW.
    Clik here to view.
    4 Green Mix

 

Mergeti in iulie la Cluj, la festivalul Street Food

Mâncarea de pe stradă este uneori mai bună ca cea din restaurante. Sunt zone – precum India – unde te-ai indoi de “condițiile de igienă” în care a fost preparată mâncarea, dar cu toate astea o savurezi din suflet. Spun asta majoritatea celor care au călătorit în Asia, India sau SUA, poate mai puțin în Europa, unde legile/ regulile și (poate) snobismul ne fac să ne îndoim de mâncărurile de pe stradă. De altfel, condițiile de obținere a unei autorizații de preparare și vânzare în stradă a mâncării sunt destul de drastice chiar și în România.

Așa se face că ar trebui să ne bucurăm și delectăm cu festivalurile de street food care ne oferă posibilitatea să mâncăm preparate făcute pe loc, rapid, proaspete, adesea din ingrediente locale și într-o atmosferă relaxantă, alături de o băutură și o muzică bună.

Între 7-10 iulie 2016 în Cluj, pe Aleea Stadionului, va avea loc Street Food Festival, sub recomandarea lui Chef Foa, eveniment pe care m-am decis și eu să-l mediatizez și recomand cu drag pentru că am un feeling că va fi drăguț și delicios. Lansat la inițiativa agenției clujene Why Not Us și sprijinit desigur de autorități, festivalul are ambiții mari și idei originale.

Chef Foa va găti live, în aer liber, în serile de 8 și 9 iulie, iar duminică va prepara un brunch pentru întreaga familie.

Despre festival puteți afla mai multe pe site-ul lor – http://streetfoodfestival.ro/. Vor fi mai mulți expozanți și producători locali, veți putea alege mâncare diversă și veți putea cumpăra ingrediente și preparate proaspete și handmade.

În privința condițiilor de participare ca expozant, contactați organizatorii la adresa de pe site și probabil veți afla de la ei dacă aveți gaze sau curent electric pentru gătit, dacă vă amenajați singuri standul sau ei vă pun la dispoziție doar o parcelă, care sunt costurile, ce număr de oameni estimează că vor participa.

Dacă sunteți doar turiști sau localnici din Cluj, trebuie să știti că este un eveniment potrivit pentru toată familia, iar dacă aveți copii vor exista și ateliere culinare pentru ei.

Urmăriți-mă și urmăriți-i (pe pagina de Facebook spre exemplu) pentru a fi la curent cu noutățile ce mai apar până în iulie.

Cu o lună înainte (3-5 iunie) va avea loc un alt festival de street food în București, în zona Băneasa Shopping City, o zonă prea comercială pentru gusturile mele.

In vizita in universul Republica BIO: legume, fructe si produse eco

de Oana Grecea

Pentru un om obișnuit peste 15 ani cu formalismul muncii de birou și al întâlnirilor cu șefii, rapoarte, analize, grafice – a sta mai mult în natură poate fi ceva nou sau neobișnuit. Oltean de origine și crescut la țară, Ciprian Stancu a îmbrățișat cu drag noua filozofie de viață pe care tot singur și-a construit-o treptat. Din unul dintre cei mai importanti oameni pe vânzări al celui mai mare trust de presă – Pro TV (de unde a plecat în 2013) – el a devenit acum un meticulos producător ecologic important dar și un importator atent de produse bio (pe care nu le poate face cu resurse proprii).

Ciprian Stancu a fondat – după un an de documentare și muncă intense – magazinul online Republica Bio – și cultivă, în paralel, legume și fructe bio (face asta de peste cinci ani deja). Magazinul său a fost lansat oficial în martie 2015.

Ciprian Stancu nu mai mănâncă acum pranzul grabit, deasupra tastaturii, frugal și nesănătos. Diminețile lui nu mai încep aranjându-și cravata și potrivindu-și alarma să nu întârzie la prima ședință de dimineață ci cu o gură de aer și o plimbare pe bicicletă spre ferma sa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
gradina_16

Rutina sa înseamnă acum, în loc de ședințe, – mers la fermă iar  în loc de negocieri, discuții prietenești și constructive cu ”tovarasii” sai de la Republica Bio. Sunt toti foști corporatiști. Intreagul model de viata al acestor oameni s-a transformat radical o data cu proiectul Republicii BIO.  Acum au parte de mult calm, in contrast cu stressul cu care vii seara acasa când lucrezi într-o corporație.

Povestea lui Ciprian (39 de ani) merită spusă de la capitolul vieții sale sănătoase, care a început întâi cu o intenție (de a-și schimba dieta și sursele de unde își procură mâncarea) și a continuat cu achiziționarea primului teren pentru agricultură bio.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ciprian Stancu, Republica BIO

Ferma de lângă București, în suprafață de 0,5 hectare este dedicată preponderent legumelor, în special multiplicării de semințe ecologice. Am adunat aici seminte arhaice (unele soiuri având o istorie de peste 100 de ani), de peste tot din lume: Serbia, Columbia, India, Peru, Italia, Rusia, Franța, Grecia, Maroc etc. Multe dintre acestea sunt soiurile străbunicilor noștri români, pe care le cultivam cu mare drag și le ajutam să se aclimatizeze la actualele condiții climatice”. Chiar dacă producția de legume este semnificativă, vânzarea acestora nu reprezintă o prioritate pentru moment, spun cei de la Republica Bio. Vor întâi să aibă semințe sănătoase, arhaice, originale, nehibridate, nemodificate genetic, cu putere mare germinativă, care să le asigure plante foarte nutritive când încep să producă pentru vânzare (în 2017).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
ferma Republica BIO

Dintre legume, cea mai mare atenție o alocă celor cu gustul copilariei: tomate, ardei, castraveți, dar și legumelor puternic antioxidante: sfeclă roșie, morcov, păstârnac, kale. ”În 2016 doar la tomate aclimatizăm 64 de soiuri. O nebunie de biodiversitate: roșii albe, galbene, roz, verzi, chiar și tomate albastre” spune Ciprian Stancu. Cealaltă plantație bio – ferma de la Valea Călugărească – reprezintă o superbă livadă de meri, peri, pruni și cireși.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
gradina_07

Deși este proprietar și de magazin online cu produse bio, Ciprian spune că el și-a dorit să se facă fermier. Și-a dat seama însă că pentru a vinde produse perisabile trebuie să ai deja formată baza de cumpărători. Altfel, produse superbe din punct de vedere nutritiv ajung să se degradeze și să nu folosească nimănui. Sunt cunoscute practicile de achiziții ale marilor lanțuri de retail, care plătesc prețuri ridicole și percep taxe peste taxe. ”De asta am considerat că e mai bine să creez eu o platformă prin care să dau oamenilor opțiuni și prin care să vând tot ceea ce voi produce eu sau alti fermieri BIO.  Am facut totul având în cap în fiecare moment prețul fiecărui produs. BIO nu trebuie să fie scump. Trebuie să fie din ce în ce mai accesibil. Să își permită din ce în ce mai multă lume. Toți vrem să mâncăm sănătos, însă unii chiar nu ne permitem. Ce facem noi este să facem direct legătura între producători și clienții noștri, fără alți intermediari. De-asta prețurile noastre la majoritatea produselor sunt cele mai mici comparativ cu orice alt magazin”, adaugă el.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_9011

Uleiul de cocos este doar primul produs marca Republica Bio, iar în acest moment au în pregătire peste 60 de alte produse care îndeplinesc criteriile lor de exigență. ”Când dezvoltăm un produs nou, criteriile pe care le luăm în calcul sunt simple: calitate excepțională a materiei prime și un preț foarte bun de achiziție care să se reflecte într-un preț final exceptional de bun pentru clienții noștri. Asta ne motivează în fiecare zi. Satisfacția cea mai mare a echipei noastre este să vedem că din ce în ce mai multe mămici își hrănesc copiii bio și că îi feresc de chimicalele de pe rafturile supermarketurilor”.

Un an a durat plănuirea și pregătirea magazinului online RepublicaBio.ro: alegerea și testarea produselor, pregătirea website-ului, fotografierea și pregătirea descrierilor de produs, pe care le-au făcut cu forțe proprii. ”Am testat noi înșine produsele și suntem în continuare cei mai exigenți clienți ai Republicii BIO. În plus, nu ne-am bazat pe resursele pe care distribuitorii ar fi putut să ni le pună la dispoziție, pentru că în majoritate erau fie succinte (descrierile), fie de calitate slabă (fotografiile)”.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
depozitul_01

Cele mai vândute produse sunt: uleiul de cocos ecologic Republica BIO, care de departe este pe primul loc, fiind considerat in grupurile de consumatori drept cel mai bun ulei de cocos disponibil in Romania; batoanele raw energizante (cu sortimentele cocos, vanilie, ciocolată, proteină); băuturile: apa de cocos este în top, apoi laptele vegetal (migdale, orez și cocos, etc.); condimentele și esențele: scortișoara de Ceylon, pudra de vanilie de Bourbon, zahărul de cocos, drojdia active. Bine se vând și superalimentele pudre: spirulina, chlorella, iarba de grâu, pudra de carob, și mixurile multifuncționale; semințele crude: chia, susan, dovleac.

Clienții lor sunt cei foarte grijulii cu propria sănătate și foarte educați. Clienții care fac cel mai frecvent cumpărăturile în magazinul Republica Bio.ro (unii chiar mai des de odată pe săptămână) sunt femeile însărcinate, mămicile și persoanele care fac sport în mod regulat.

Clienții noștri sunt oameni foarte educați. Se documentează mult, ne sună, pun multe întrebări, vor să înțeleagă. Le pasă de cum se simt și de starea de sănătate. În general, oricine conștientizează că trebuie să se ferească de chimicalele din comerț ajunge să ne sune, să studieze magazinul și să cumpere. Cea mai mare cifră înregistrată în sondaj a fost procentajul de persoane care fac sport, ceea ce pentru noi a confirmat decizia de a avea o categorie pentru sportivi în magazin. Deși românii sunt considerați sedentari de top în Europa, cu un procent de peste 60% care nu fac sport, conform Eurobarometru 2015, persoanele care aleg să consume bio înțeleg importanța mișcării pentru sănătate. 70% dintre aceștia au un stil de viață activ, bărbații în proporție ușor mai mare decât femeile”.

La magazinul online lucrează 10 persoane, la fermă unul plus ajutoare la nevoie, la livadă un îngrijitor și ajutoare de sezon. Inclusiv cei de la birou dau o mână de ajutor când și unde este nevoie. ”Eu îmi încep fiecare zi în ferma organică pe care am vizitat-o împreună. În plus, cel puțin odată pe săptămână merg la livada de la Valea Calugarească, aflată pe ultima sută de metri din perioada de conversie la agricultura ecologică”.

 

Bani mai puțini, dar o viață mult mai sănătoasă

Ciprian nu se dă în lături să recunoască că acum câștigă cu toții mai puțin decât în corporații, însă sunt mai fericiți. ”Avem o VIAȚĂ. Avem de două ori mai mult timp liber. Weekenduri petrecute la birou: 0. Prezentări powerpoint inutile și pe care nu le citește nimeni: 0. Nu ne întrerupe telefonul în timpul mesei, nu mâncăm pe apucate din caserole de plastic pe birou. Acum avem timp de sport. Avem timp să stăm în natură. Toți aceștia sunt indicatori ai calității vieții pe care îi apreciezi doar după ce ajungi să îi trăiești pe pielea ta. Nimeni nu țipă. Ne ajutăm când ne aglomerăm cu proiecte sau comenzi. Nu avem ‘’job description’’. Fiecare pune mâna și ajută la orice. La birou si in ferme suntem cu totii  familie în care fiecare își aduce contribuția ca lucrurile să meargă bine. Republica BIO este copilul nostru, al tuturor, pe care îl creștem cu mare grija. Și avem 33.000 de prieteni, clientii si suporterii nostri, care zilnic ne ajută să îl creștem. Iar acest copil ne răsplătește pe toți cu sănătate, produse curate, prețuri bune și calitate excepțională”.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
livada_05

Pentru mine, dincolo de a vedea cum se îngrijește o fermă bio și cam ce presupune ea, a rămas surpinderea plăcută că un om tânăr, fost corporatist, știe să povestească și să explice despre rotația culturilor, semințe, răsaduri, dăunători, plantații, polenizatori și să îl văd că pune mâna pe sapă.

Am și gustat și testat produsele lor din grădină dar câteva și din magazinul online (am primit împreună cu câțiva bloggeri spre testare pasta de tomate ecologica, magiun de prune si ulei de cocos) și pot să vă spun în cunoștință de cauză că sunt foarte bune și gustoase.

Știindu-i, cred că e bine să stați cu ochii pe cei de la Republica Bio pentru că pregătesc surprize frumoase și sănătoase.

 


Am descoperit si mi-a placut Cofetaria Cameliei

Acest post vine din entuziasmul care m-a cuprins vazand torturile de la Cofetaria Cameliei si stiind persoana care le face. Mai mult, mi-a placut documentarea si gasirea de solutii ingenioase pentru orice cerere. Tortul cu Harry Potter sau rochia printesei au fost adevarate opere de arta.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
12821960_812772515522719_789548785_n

Majoritatea au blat din ciocolata topita si cu lapte batut in el, ceea ce le confera o fragezime si o textura ca dupa o insiropare (dar fara senzatia de rupere). Cremele sunt de fiecare data diferite si inedite, de obicei pe gusturile clientului.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tort Camelia

Torturile Cameliei sunt imbracate in fondant. Arta si maiestria intervin insa la figurine. Ca sa mai adauge un pas, uneori e nevoie de inca o zi de munca, dupa ce s-a uscat in prealabil stratul anterior.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
primvara

Puteti comanda si voi si puteti sa o provocati pe Camelia cu tot felul de personaje, pentru ca e capabila sa le faca. Mai mult, fata de torturile din comert cu figurine, ale ei sunt si comestibile, nu numai frumoase.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
pantof pt tort

Pentru comenzi si detalii de pret ii puteti scrie pe pagina de Facebook Cofetaria Cameliei

Image may be NSFW.
Clik here to view.
12705604_946923218689477_6683599591337970691_n

 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
46333_821399157993388_4309633633243413203_n
    Image may be NSFW.
Clik here to view.
13043334_839376419528995_1905295018142130127_n
   Image may be NSFW.
Clik here to view.
13001086_1092826590784055_8433564698833252159_n

 

Camelia primește comenzi cu idei trăsnite, dar lăsați-i loc și pentru imaginația ei. Trebuie doar să-i spui care este pasiunea ta, a copilului tău sau a sărbătoritului care primește tortul, numărul de persoane pentru care vrei să ajungă și să te gândești la toate astea cu circa două săptămâni înainte.

Pe Camelia o găsești pentru comenzi aici și aici.

Arta de a cere in viziunea Amandei Palmer (#ArtOfAsking)

de Oana Grecea

(Titlul corect al cărții este AMANDA PALMER, ARTA DE A CERE  – sau Cum am învățat să nu-mi fac griji și să-i las pe alții sa mă ajute-)

Când am primit volumul Amandei Palmer (odată cu o revistă DOR), numele starului rock nu-mi spunea nimic. Nici după această lectură muzica ei nu-mi este mai dragă însă cu siguranță felul de a acționa și relaționa al Amandei îmi sunt acum foarte inspiraționale.

Citești și te gândești: este o carte despre viața Amandei Palmer? Da, pentru că este un fel de biografie… Este o carte despre crowdfunding? Da, cu siguranță… Este o carte despre social media și relația cu fanii (online și offline)? Da, cu certitudine, Amanda este un as în a-și menține și crește relația cu fanii, mai ales pe twitter și cel mai bun PR al brandului său. Este o carte despre îndrăzneala de a cere ajutor? Și asta, din fericire…

Nu termini bine cartea (apărută la editura Velant) că îți vine să-i vizitezi site-ul/blogul, îți vine să ți-o faci prietenă pe twitter fie măcar pentru a vedea cum își întreține acest cont, și să cauți toate cărțile, melodiile sau adresele pe care ea le recomandă în carte.

Actul de a cere este, prin el însuși, celula de bază a oricărei relații. În mod constant și deseori indirect, de multe ori tacit, cerem ceva unul altuia – șefilor, partenerilor de viață, prietenilor, angajaților noștri – pentru a construi și a menține relațiile cu cei din jur” – spune Amanda Palmer.

Pe parcursul citirii cărții m-am întrebat de câteva ori dacă se și droghează. Amanda Palmer gândește și acționează mult mai îndrăzneț decât alții, dar ce este cert este că MUNCEȘTE. Parcă m-a durut sufletul alături de ea atunci când își amintea vorbele trecătorilor pe când era statuie vivantă: ”treci la muncă!”. Ca și cum acel mod de a face ARTĂ nu era muncă. Consider artă și muncă chiar și activitatea ei din social media, felul de a-și dedica timpul relației cu fanii prin interacționări și povești pe blog, twitter sau în viața reală, unde îi provoca cu diverse ”teme”.

Chiar și la sfârșitul cărții face o dovadă de cum trebuie să te promovezi oricum, oricând, fiind în același timp util. ”Sunt, în primul și în primul rând, muzician. A fost grozav să scriu această carte, dar vreau cu disperare ca tu să-mi asculți muzica, ca să nu uit cine sunt cu adevărat. Pentru poporul Twitter: eu sunt @amandapalmer. Dacă discuți despre carte, te rog folosește #ArtOfAsking.

Neil Gaiman (sotul ei) este la neilgaiman.com (și e @neilhimself pe Twitter)”.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Amanda Palmer performing live at the Village Underground, London, Great Britain 18th June 2012 Amanda palmer Photograph by Elliott Franks Contact: 15a Campbell Road London E3 4DS United Kingdom Tel 07802 537 220 elliott@elliottfranks.com 2012©Elliott Franks Agency space rates apply

Amanda Palmer a mai devenit celebră pentru discursul de la TED dar și pentru cea mai tare campanie de crowdfunding pe care a făcut-o cineva până la acel moment.

Am învățat că cea mai bună cale de a găsi lumina în întuneric nu este a-i îndepărta pe ceilalți, ci de a te apropia cât poți de mult”.

Ce este Crowdfunding-ul? ”Site-uri precum Kickstarter, Indiegogo și GoFundMe au apărut peste tot în lume pentru a înlesni tranzacția dintre cei care cer ajutor și cei care răspund apelului și pentru a face această tranzacție cât mai practică posibil”. În opinia ei, Crowdfunding-ul eficient nu se referă la a te baza pe bunătatea străinilor, ci a te baza pe bunătatea publicului tău. Ceea ce e o diferență.

Celebritatea nu îți cumpără încredere. Doar conexiunea autentică face asta. Dacă ai de gând la un moment dat să ceri ceva, ai nevoie de cineva care să răspundă apelului. Așa că îți cultivi relațiile neîncetat, te dedici acestei sarcini neîntrerupte și lente, ieșind pe câmp ca un fermier neobosit care nu pregetă să-și îngrijească lăstarul invizibil de bambus”.

Am văzut în acest om pe cineva care cere dar și oferă maxim în schimb. Inclusiv Încredere fără limite. Și asta este o ofertă mare, atunci când vine din partea unui artist. Ea crede că atunci când ai încredere în oameni în mod deschis și total, nu numai că ei au grijă de tine, dar îți devin aliați, devin familia ta.

Din ce am văzut, nu atât actul de a cere este paralizant, ci ceea ce se ascunde în spatele lui: frica de a fi vulnerabil, frica de respingere, frica de a părea neajutorat ori slab. Frica de a fi văzut ca un membru care e un balast pentru comunitate mai degrabă decât ca unul productiv”.

Amanda Palmer a făcut o mulțime de lucruri în viață, iar dragostea și încrederea ei pentru fani au dus-o până într-acolo încât s-a lăsat însemnată cu markerul pe pielea goală și a făcut fotografii nud cu fanii. De cele mai multe ori face asta din instinct/impuls și crede că acesta este cel mai bun mod de a întreține relația cu cei care o plac pe ea sau muzica ei. ”Atunci când îți este teamă de felul în care te va judeca cineva, nu poți stabili o legătură cu acel cineva. Sarcina de a-l impresiona îți ocupă prea mult timp”.

Amanda Palmer s-a dovedit de-asemenea și foarte umană. În nenumărate rânduri a dat dovadă de altruism (a stat alături pe patul de spital lângă prietenul ei adult care a învățat-o atât de multe dar și-a ajutat și prieteni/cunoscuți mai puțin norocoși). M-a amuzat în carte și sinceritatea ei legată de crizele dinaintea ciclului (menstruației). ”Sindromul pre-menstrual e brutal: mă transform dintr-o persoană destul de rezonabilă într-o gaură neagră de incertitudine, disperare și brațe gesticulând ca ale unei păpuși într-o manie existențială. Ca să fiu sigură, i-am cumpărat lui Neil o carte despre legăturile chimice dintre hormoni și creierul feminin, pe care a studiat-o ca pe setul de intrucțiuni al unei combine muzicale, în speranța că va putea să înțeleagă subtilitățile acestei Lunare Regine de Gheață Iraționale. În mod miraculos, a funcționat. Și-a descărcat o aplicație pe telefon care îi atrăgea atenția când trebuia să-mi vină ciclul și, în jurul acelei date, înceta să mai ia lucrurile atât de personal.

(nu m-am putut abține și am căutat câteva interviuri pe internet în care dădea și numele cărții pe care a comandat-o New Feminine Brain Developing Intuitive).

Ea afirmă că atunci când cerem ceva, aproape întotdeauna cerem ajutorul într-o formă sau alta: ajutor financiar, permisiunea, acceptul, promovarea, consolarea intimă. Și citează în ajutorul ei un expert. ”În studiile ei, Brene Brown susține că femeile tind să fie rușinate că nu sunt ”niciodată suficient de”: acasă, la serviciu, în pat. Niciodată suficient de drăguță, suficient de inteligentă, suficient de slabă, suficient de bună. Bărbații tind să fie rușinați că sunt ”percepuți ca slabi” sau, mai științific spus, frica de a fi considerați pămpălăi”.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Neil Gaiman and Amanda Palmer: 'We learned early on – you don’t complain about the marriage on Twitt

Cântăreața este căsătorită cu scriitorul Neil Gaiman, ceva mai în vârstă decât ea și au împreună un copil de până într-un an (am citit de copil recent pe blogul ei, informația nu apare în volumul publicat în 2014 pentru că nu avea cum :(( ).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
amanda palmer goala gravida

(a stat ca statuie vivanta pictata si in timpul sarcinii – foto)

Iată ce notițe mi-am mai luat din carte:

”Anthony, prietenul ei, i-a spus așa: Nu contează ce le spui oamenilor, cât mai degrabă ce faci. E mai puțin important ce faci decât felul în care te comporți”.

”Cercetătorii au descoperit că, în ceea ce privește creierul uman, suferința fizică și experiențele violente de respingere socială provoacă același tip de durere… Emoțiile te pot răni și pot cauza durere”. Să descrii durerea emoțională e dificil.

”Un avertisment: cu fiecare legătură pe care o stabilești online, crește și probabilitatea de a fi criticat. Pentru fiecare nou pod pe care îl construiești cu comunitatea ta, există un nou grup de troli care se aciuează sub el”.

”De ce îl iubești? Pentru că… mă vede?”

”Te voi iubi chiar dacă tu nu mă iubești. E foarte greu să iubești necondiționat oamenii atunci când te pot răni”.

”Dacă îi iubești suficient, oamenii îți vor oferi totul”.

”Pentru prima dată am simțit actul de a scrie ca pe o eliberare directă și viabilă din ghearele suferinței. Nu aveam nicio dorință să public ceea ce scriam; nu aveam în minte public. Aveam doar nevoie să o fac, altfel aș fi izbucnit în plâns, incapabilă să mă controlez. Pentru prima oară, am experimentat adevărul fizic a ceea ce înseamnă să simți actul creației ca pe o salvare directă din calea unei realități de nesuportat”.

”Ca să ceri ajutor este nevoie de autenticitate și de vulnerabilitate”.

Datoria noastră primă este să recunoaștem darurile pe care le avem deja, să acceptăm gogoșile care ni se oferă în timp ce ne cultivăm și ne folosim de acele daruri, iar apoi să ne întoarcem și să împărțim acele daruri – uenori sub formă de bani, alteori sub formă de timp sau dragoste – în marea schemă a lumii.

A doua noastră datorie este să acceptăm locul în care ne aflăm în marea schemă a lumii în fiecare moment. Asta poate fi mai dificil.

Cunosc oameni care își sprijină financiar partenerii de viață, familia sau prietenii în covalescență/ fără mijloace financiare/ șomeri. Când vorbesc sincer, spun uneori că nu le face plăcere. Au un sentiment inconfortabil de obligație.

Și cunosc alte persoane care sunt la fel de înstărite sau de puternice și care și-au făcut o artă din a-i ajuta pe cei din jur. E nevoie de multă muncă pentru a-ți ieși cum trebuie.

Pe de altă parte, știu oameni care acceptă sprijin din partea prietenilor, familiei sau partenerilor, dar care chiar nu sunt confortabili cu situația; își feresc privirea, refuză să vorbească despre asta, se simt rușinați. Alții acceptă ajutorul care li se oferă cu grație și modestie, anunțând zâmbitori că stau acasă până își pun lucrurile în ordine. Umorul e esențial.

În unele zile, e rândul tău să ceri.

În altele, e rândul tău să ți se ceară”.

”A cere – arta de a ne deschide sufletele”.

”Banii chiar cumpără fericirea dar numai până la un anumit punct”.

 

 

Cum erau Mesele de odiniora (De la Palatul Regal la Targul Mosilor)

de Oana Grecea

Mâncatul ne produce și bucurie, și plăcere estetică, ne faciliteză rememorări și solidarități, ne ajută să înțelegem cine suntem (din cartea Cum erau Mesele de odinioră. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, apărută la editura Corint).

Nu departe de obiceiurile culinare din prezent ale românilor de sărbători, mesele predecesorilor noștri aveau o eleganță și un gust aparte. Chiar dacă acum le-am considera nesănătoase (majoritatea se prăjeau în untură), ele aveau însă calitatea că erau naturale, fără conservanți și gătite din preparate cărora astăzi le-am zice bio. Aș zice că per ansamblu strămoșii noștri mâncau totuși mai sănătos, chiar dacă ceva mai gras.

Și mai e ceva ce aș remarca la Mesele de odinioară. Aveau o identitate, o repetitivitate și creau așteptări pentru toți, de la sărac la boier ș.a. Astăzi, aproape că nu aș putea spune cum gătesc românii: românește? Cu specific internațional? Mai mult cu carne? Mai mult fără? Știu că încercările culinare cu tentă internațională înseamnă pe de-o parte chiar cultură, pentru că cunoști cum trăiesc și cum mănâncă semeni de-ai noștri de pe glob, dar recunosc că este foarte greu, dacă ar fi să notăm ce mănâncă românii, să găsim o linie comună și să tragem o concluzie.

Nu puteam ști cum erau mesele de odinioară fără imagini ale Arhivelor Naționale sau fără pagini de acest fel – ca în cartea la care fac referire – Cum erau Mesele de odinioră (De la Palatul Regal la Târgul Moșilor), astfel că, citind despre oameni și mai ales despre mese cu iz istoric am aflat o mulțime de lucruri.

Ghiveciul, musacaua, pilaful și ciorbele ajung la noi din sud, alături de șerbet, cafea și delicioasele deserturi cu foi și umplutură de nuci (baclavaua, cataiful și sarailia). Mâncărurile cu carne de porc și anumite preparate din carne – cum sunt salamul și șunca – cartofii și preparatele cu varză dulce și murată ajung la noi din Europa Centrală”.

Ce se mânca de Crăciun? ”În dimineața Crăciunului sfârâia în untură friptura, într-o cratiță de tuci. Mâncam sarmale, caltaboș, friptură, cârnați, burtă de porc umplută și sarmale”.

La Anul Nou, ”mămica făcea salată boueuf, varză coaptă cu friptură de porc, cârnați, plăcintă cu brânză și murături în oțet”.

Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi au scris ”Carte de bucate boierești. 200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”, tot pentru a păstra peste veacuri obiceiurile de atunci. Acum, orice am scrie despre mesele românești vom reprezenta doar o categorie și nu vom fi exponenții unei întregi generații.

În carte este menționată și celebra Sanda Marin (pe numele ei real Cecilia Maria Zapan), care a publicat pentru prima dată cartea sa de bucate în 1936 și a fost prefațată de marele gurmand Păstorel Teodoreanu.

Mi-a atras atenția și mi-ar plăcea s-o răsfoiesc (prilej să merg și eu la biblioteca publică că nu am mai fost demult) cartea apărută în primii ani ai sec XX: ”Buna menajeră sau carte de bucate”. Cea mai practică și mai bogată din toate cărțile de bucate scrisă până azi în limba română de Ecaterina Comșa. Ediția a IX-a a acestei cărți conține ”1255 rețete pentru diferite supe, ciorbe, aspicuri, mâncări, fripturi, gelatine, budinci, prăjituri, creme, înghețate, compoturi, dulcețuri, conserve”. Am găsit pe internet câteva pasaje/rețete din carte și mă întreb câte din ele se pot face astăzi, pentru că volumul are nevoie de o ”traducere” pentru mulți care intră în bucătărie. De exemplu nu am știut ce înseamnă ”făină picluită”, ”zahăr clocotit”, ”zahăr legat cu apă de flori”… (toate se regăseau într-o singură rețetă citită).

Tot ea zice un adevăr care azi deranjează: ”Bărbatul adună cele necesare traiului, iar buna lor întrebuințare și întreaga economie interioară a casei este de competența și atribuțiunea femeii”. A fi asociată cu statul la cratiță este ceva nedemn în zilele de astăzi, dar asta doar pentru cei care nu au înțeles importanța muncii femeii în gospodărie. Cred că doar economia de piață și capitalismul împiedică femeia să se dedice mai mult gospodăriei și copiilor, pentru că ea trebuie să și muncească pentru asigurarea traiului familiei. Pare deplasat să mai crezi că dacă te ține bărbatul acasă (în cazul fericit în care el își permite asta) ești o femeie întreținută sau fără perspective. E adevărat că asta depinde de cum se vede fiecare și de ce crede despre munca sa.

Pe lângă bun simț și rigurozitate, mesele de odinioară mai aveau și constanță. Oamenii rămâneau fideli oamenilor, furnizorilor, restaurantelor, brandurilor care le aduceau emoție, beneficii și de care erau mlțumiți. Regele Carol și-a păstrat cu fidelitate, vreme de 30 de ani, bucătarul șef – celebrul Papa Gilet, un francez extrem de talentat în arta culinară, patronul restaurantului Frascatti de pe Calea Victoriei.

Mâncarea bună era unul dintre motoarele ascensiunii sociale în primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Alături de balurile organizate de familia Regală, Bucureștiul strălucea și prin balurile oferite de marile familii boierești: Șuțu, Știrbei, Bibescu. Importante erau salonul doamnei Oteteleșanu și cel al Principesei Irina Grigore Șuțu. Salonul Oteteleșeanu te consacra, la fel cum fac azi emisiunile televizate.

Mi-a făcut plăcere să citesc despre predecesorul comerțului online – comerțul ambulant. ”Pentru o bună parte din cumpărături, mai ales legume, fructe, zarzavaturi și lapte, gospodinele nu erau obligate să se ducă la piață și să se încarce cu sacoșe. Mărfurile veneau ele acasă, prin vânzători ambulanți”.

În cartea asta – Cum erau Mesele de odinioră (De la Palatul Regal la Târgul Moșilor) – am mai aflat o mulțime de lucruri interesante:

La o masă de voievod, tacâmurile erau toate din argint numai ale domnului erau de aur. Șampania se turna în pahare mari, numai al lui Vodă și al Turcului erau de aur”.

”Invitațiile curții Regale cuprindeau numele și calitatea oaspeților, ora și ținuta recomandată”.

George Enescu era un obișinuit al seratelor de la Peleș. Nu apuca să mănânce mai nimic, pentru că protocolul interzicea oaspeților să-și mai păstreze farfuria după ce Regele termina de mâncat. Cum Carol I mânca frugal și repede, iar Enescu era ultimul servit (fiind cel mai tânăr) compozitorul rămânea, mai mereu, nemâncat”.

”Familia regală era devotată vinurilor vechi românești, cum ar fi cele de la viile Brătianu. Odobești și Drăgășani”.

”Regina Maria invăța de la mama ei că lucrul cel mai de preț la o prințesă este să știe să vorbească cu folos și cu eleganță”.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
poze meniuri odinioara

Hai să vă redau și poza de mai sus, în caz că nu puteți citi ce scrie pe ea. Iată cum arăta un meniu:

Meniu

Mai întâi de toate

Ceva bun pe două farfurii, gustos și bine preparat de firma Ghermany, noua bodegă de pe bulevard

După aceia,

Mâncare gătită cu ce s-a putut găsi pe piață

Apoi

Fripturile Interaliate cu diferite zarzavaturi pacifiste

După acestea

Cocărie îndulcită după putere

Național

Brânză albă de Brăila

Pe lângă toate acestea

Băuturi albe, roșii, negre și spumoase răcorite și pe spongi

În colo… Mâncați,

Și beți

Cât puteți

Și cât aveți

Unde s-a ajuns: masina de spalat vase cu deschidere knock-knock

 

de Oana Grecea

Trebuie neapărat să vă spun. Am trăit s-o văd și pe-asta: o mașină de spălat vase care se deschide la un ciocănit în ușă (în fapt trebuie să bați de trei ori într-un anume loc) dar practic este ca un ”Sesam deschide-te” (vezi video aici)! Mașina de spălat vase de la Miele, singura din lume patentată cu această tehnologie Knock2Open este de văzut și de cumpărat în showroom-ul companiei din Piața Presei, acolo unde sunt multe lucruri interesante dacă aveți drum sau interes.

Mi-am clătit ochii și am rămas impresionată de multe produse marca Miele (o marcă premium cu prețuri pe măsură dar cu garanție de minim 20 de ani la produse), deși scopul vizitei în showroom a fost lansarea celei mai iefitne mașini de spălat din gamă, destinată tinerilor, numită Active (preț 2670 lei). Mașina asta beneficiază de calitatea Miele, nu are toate funcțiile unei surori de-a ei mai scumpă, însă  ar putea să-i impresioneze pe tinerii care-și încep viața într-un spațiu mai generos. Cine nu ar vrea să-și doteze casa cu electrocasnice care durează 20 de ani? Zic tinerii, pentru că în general cumpărătorii produselor Miele sunt ca și cei ai vaselor mele de cupru trecuți de 40 de ani, oameni cu experiență, care au ajuns să știe și să aprecieze lucrurile de calitate, chiar dacă ele sunt scumpe. Chestia asta vine clar cu timpul, vă confirm și eu…

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Wie lässt sich in Küchen mit komplett grifflosen Fronten ein vollintegrierter Geschirrspüler öffnen? Die Antwort von Miele heißt: Knock2open.

Modelele din gama Active (prezentate în premieră la IFA Berlin 2015- cel mai mare târg de tehnologie din lume) includ  toate   tipurile   de   mașini   de   spălat   vase,   de   la modelele de sine stătătoare la cele încorporabile și dispun de o capacitate de încărcare de 13 sau 14   seturi   de   vase.

Cele mai multe dintre modelele de maşini de spălat vase de la Miele oferă și sertarul 3D pentru tacâmuri, sistemul Perfect Glass Care (special pentru spălarea paharelor), dar şi funcţia de autodeschidere pentru uscarea perfectă a veselei.

Oricum, cel mai mult m-a impresionat mașina cu ciocănit, model G6000, singura maşină de spălat vase din lume cu tehnologia patentată Knock2Open, a cărei deschidere se realizează prin simpla bătaie a ușii. În plus, modelul Knock2Open este dotat cu un panou „touch on metal” – un mod de comandă elegant şi inovativ. „Piața de maşini de spălat vase crește constant în ultimii ani în România și datorită faptului că utilizatorii înțeleg beneficiile acestui produs în bucătărie. O maşină de spălat vase este la fel de utilă ca o maşină de spălat rufe deoarece, cu ajutorul ei, poți face economii importante de timp, apă şi energie”, spunea la showroom Loredana Butnaru, directorul de vânzări al Miele România.

De plăcut mi-au plăcut toate, dar am să mai enumăr ceva ce apare și în poză – plita cu grătar cu striații și fără, aparatul de cafea și cuptorul cu microunde cu aburi, iarăși o inovație Miele.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_7790_resize
   Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_7787_resize
Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_7788_resize

În general mă sperie tehnologia și electrocasnicele Miele mai au un pic și-ți ghicesc și gândurile.

Despre experiența personală cu electrocasnicele din dotare voi scrie un post în curând.

Electrocasnicele premium apreciate de romani

de Oana Grecea

Ca și vasele de cupru, electrocasnicele premium sunt apreciate de adulții cu experiență, cu ceva bani și care înțeleg că un produs de calitate înseamnă performanțe și viață mai lungă în casa ta. Este și cazul brandului de lux Miele (pronunțat Mile) care a reușit să-și crească cu 65% vânzările din România pe parcursul anului trecut.

Chiar dacă vorbim de o piață de un milion de euro raportat la un miliard de euro în Germania (țara de proveniență a brandului), se poate spune că sunt români care își doresc să aibă cel mai bun și inovator produs în căminul lor. În România, cel mai vândut produs a fost aspiratorul de peste 6.500 lei, dar cel mai scump produs al brandului pe această piață (preț de circa 30.000 de lei) a fost un cuptor electric de 90 de cm (în imagine), unde poți face o cantitate mai mare de mâncare odată, aș zice eu ceva semiprofesional dar destinat consumului casnic.

În ordine, categoriile de produse cu cele mai bune vânzări au fost aspiratoarele, mașinile de spălat rufe și uscătoarele.

Electrocasnicele Miele au particularități și funcții pe care concurenții săi nu le au încă. Printre premiere se numără mașina de spălat cu Full TouchControl modelul WMV 960, primul espressor cu funcția de detartrare automată, CM 7500, prima mașină de spălat vase cu tehnologia patentată Knock2Open, G 6000, și singurul cuptor combinat cu abur și microunde, DGM 6800.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
cuptor cu plita inductie 1

Cine sunt clienții Miele? Loredana Butnaru, director de vânzări Miele România spune că sunt persoane educate, cu venituri peste medie, care călătoresc, au avut primul contact cu brandul în afara țării și se informează înainte de a face o achiziție. 90% din vânzările Miele au fost făcute cu prezența fizică în magazin/showroom, unde oamenii au posibilitatea să testeze produsele. Doar 10% din vânzările anului trecut au fost realizate prin internet.

Unul din produsele care mie îmi place foarte mult este espressorul din imagine.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Espressorul CM7500_resize

Fondată în 1899, compania Miele a fost de la bun început o afacere de familie, aparținând familiilor Miele şi Zinkann – aflate astăzi la a patra generație. Filosofia companiei – “Immer Besser” (“Mereu mai bine”) – se reflectă în toate produsele Miele.

Compania a devenit cel mai mare producător independent de echipamente electrocasnice din lume, cu peste 17.660 de angajați, prezent în 47 de țări prin subsidiarele proprii de vânzări și în 50 de țări prin intermediul distribuitorilor și importatorilor. În anul financiar 2013/2014 a obținut vânzări în valoare totală de 3,22 de miliarde de euro.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
frigider Miele

Gama de produse Miele include: aspiratoare, echipamente de întreținere a rufelor; mașini de spălat vase, plite, seturi combi, hote de aragaz, cuptoare, cuptoare cu aburi, cuptoare cu microunde, cafetiere, echipamente frigorifice, răcitoare de vinuri.

Viewing all 56 articles
Browse latest View live